Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten

Spoedprocedure/voorlopige voorzieningen

Als u besluit te scheiden dan breekt er een onduidelijke en hectische tijd aan. Hoe gaat het met uw kind(eren), hoe moet het financieel gezien en wie gaat het huis uit? Zomaar wat vragen die kunnen spelen. Als u daar samen met uw partner niet goed uitkomt, kunt u door middel van een spoedprocedure, ook wel een voorlopige voorzieningenprocedure genoemd, een voorlopige beslissing vragen van de rechtbank.

Boer & Van Schoonhoven advocaten heeft veel ervaring in het voeren van deze procedures. In de praktijk werkt het zo: in overleg met u stellen wij een verzoekschrift op waarin wij de rechtbank vragen een voorlopige beslissing te geven over bijvoorbeeld de volgende onderwerpen:

  • Wanneer verblijft uw kind bij u en wanneer bij uw partner;
  • Wie betaalt welke kosten voor uw kind;
  • Wie mag er in de woning blijven en de gemeenschappelijke spullen gebruiken;
  • Is er recht op partneralimentatie.

Na het indienen van het verzoekschrift bij de rechtbank vindt er binnen drie weken een zitting plaats waarna de rechtbank op zo kort mogelijke termijn een beslissing neemt. Deze beslissing geldt totdat de echtscheiding definitief is. Let wel: het is mogelijk dat de rechtbank in de echtscheidingsprocedure anders beslist dan in de voorlopige voorzieningenprocedure.

Rust en tijd

Een voorlopige voorziening zorgt er voor dat u weet waar u voor de komende periode aan toe bent en geeft u de tijd om alles op een rijtje te zetten. Dit heeft vaak tot gevolg dat het verdere verloop van de echtscheidingsprocedure ‘aangenamer’ verloopt. Voor u en voor uw partner, maar ook voor de rest van het gezin is er duidelijkheid en ontstaat er regelmaat.Tegen een beslissing in een voorlopige voorzieningenprocedure kan niet in hoger beroep worden gegaan. In uitzonderlijke gevallen kan wel wijziging van de voorlopige voorzieningen worden gevraagd.

Na de beslissing van de rechtbank in de voorlopige voorzieningenprocedure, geldt een termijn van vier weken waarbinnen het verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank moet zijn ingediend. Gebeurt dit niet, dan vervallen de voorlopige voorzieningen. Boer & Van Schoonhoven advocaten houdt deze termijn voor u in de gaten en overlegt tijdig met u de verder te nemen stappen.

Wilt u meer informatie over een voorlopige voorziening, neem dan vooral contact met ons op.

Met Boer & Van Schoonhoven advocaten aan mijn zij sta ik er niet alleen voor. Dat geeft een goed gevoel.