Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten

ZZP’er beter beschermd bij bedrijfsongeval

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) hebben bij bedrijfsongevallen dezelfde rechtsbescherming als werknemers in loondienst.

Dat meldt Businessbox.nl op basis van een uitspraak van de Hoge Raad. De uitspraak houdt in dat bedrijven aansprakelijk zijn voor de schade die zzp’ers lijden als ze de veiligheidsmaatregelen niet naleven.Voorwaarde is wel dat het werk dat de zzp’er verricht overeenkomt met de taken die het personeel in loondienst uitvoert.

Reparatie

De uitspraak vond plaats in een zaak die een zzp’er had aangespannen tegen zijn opdrachtgever, het bedrijf Allspan. De man verloor een been tijdens reparatiewerkzaamheden aan een machine. Hij had geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en stelde de opdrachtgever aansprakelijk.

ZZP’ers lijken langzamerhand een wat meer beschermde groep te gaan worden. In februari maakte het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid al bekend dat zelfstandigen hetzelfde beschermingsniveau krijgen als werknemers wat betreft veilig en gezond werken.

Meer onderdelen van de arboregelgeving gelden ook voor zzp’ers, bijvoorbeeld op de bouwplaats, wanneer zowel zelfstandigen als werknemers gezamenlijk werkzaamheden uitvoeren.

Bron: www.nu.nl