Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten

Column Schaapskooi 4 oktober 2016; Zijn aankopen van minderjarige kinderen ongedaan te maken?

Deze column is geschreven door mr. L.C. (Laura) Faber, advocaat bij Boer & Van Schoonhoven advocaten in Heerde.

Zijn aankopen van minderjarige kinderen ongedaan te maken?

De bijna 15-jarige Thomas heeft de afgelopen zomer in een ijssalon gewerkt en bijna € 800,00 verdiend. Thomas heeft met zijn ouders afgesproken het geld op een spaarrekening te zetten. Hij wil na zijn 16e verjaardag namelijk een scooter kopen. Thomas kon het echter niet laten om van zijn verdiende geld de net uitgebrachte iPhone 7 te kopen. Kosten € 769,00. De ouders van Thomas zijn het niet eens met deze aankoop en vinden dat Thomas zijn afspraak niet nakomt. Ze eisen daarom dat hij de iPhone terugbrengt naar de winkel. Thomas weigert dit. Kunnen zijn ouders nog iets doen aan de aankoop van de iPhone?

handelingsonbekwaamheid

Op grond van de wet zijn minderjarigen handelingsonbekwaam. Dit houdt in dat Thomas voor bepaalde aankopen, denk aan de aankoop van een auto of een scooter, toestemming nodig heeft van zijn wettelijk vertegenwoordigers, in dit geval van zijn ouders. Deze toestemming is niet altijd vereist: wanneer het voor een minderjarige normaal is om een bepaalde handeling te verrichten, zoals het doen van boodschappen in de supermarkt, dan wordt de toestemming verondersteld te zijn verleend. Toestemming van wettelijk vertegenwoordigers is dus alleen vereist wanneer het gaat om handelingen die in het maatschappelijk verkeer niet gebruikelijk zijn voor een minderjarige. In die specifieke gevallen moet de verkoper informeren naar de toestemming van de wettelijk vertegenwoordiger van de minderjarige.

aankoop iPhone

Voor het antwoord op de vraag of de ouders van Thomas iets kunnen doen aan de aankoop van de iPhone moet allereerst bekeken worden of het gebruikelijk is dat minderjarigen in de leeftijd van 14/15 jaar een dergelijk duur telefoontoestel kopen. Naar mijn oordeel is het anno 2016 (nog) niet gebruikelijk dat een 14-jarige een telefoon van € 769,00 aanschaft. De verkoper van de winkel had daarom bij Thomas moeten informeren naar de toestemming van zijn ouders. De verkoper heeft dit echter nagelaten. De ouders van Thomas kunnen de koopovereenkomst tussen Thomas en de winkel daarom vernietigen. Dit houdt concreet in dat de ouders van Thomas bij de winkel kunnen aangeven dat Thomas minderjarig is én dat zij geen toestemming hebben verleend voor de aankoop van de iPhone. De overeenkomst is daardoor zogezegd niet rechtsgeldig tot stand gekomen. De verkoper moet het aankoopbedrag van de iPhone aan de ouders/Thomas teruggeven. Weigert de verkoper dit dan hebben de ouders van Thomas de mogelijkheid om de koopovereenkomst via de rechter te laten vernietigen.

termijn vernietiging koopovereenkomst

De ouders van Thomas moeten binnen drie jaar nadat zij hebben ontdekt dat Thomas de iPhone heeft gekocht, de aankoop (koopovereenkomst) vernietigen.

conclusie

Heeft uw zoon of dochter zonder uw toestemming een (financiële) handeling verricht die niet gebruikelijk is in het maatschappelijk verkeer en hebt u hierover vragen? Bel (0578-690080) of mail (lfaber@bvs-advocaten.nl) mij gerust.

Laura Faber

www.bvs-advocaten.nl