Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten

Column Schaapskooi 9 augustus 2016; Ben ik wel de vader?

Deze column is geschreven door mr. W.H. (Wilma) Boer, advocaat bij Boer & Van Schoonhoven advocaten te Heerde. Wilma is gespecialiseerd in personen- en familierecht en strafrecht.

Ben ik wel de vader?

Waarschijnlijk heeft u over deze vraag nog nooit nagedacht en bent u er zeker van dat u de vader bent van uw kinderen. Heeft u zich echter weleens afgevraagd of u ook in juridische zin de vader bent? Ik vermoed van niet.

Moeder in de zin van de wet

Er zijn volgens de wet vijf mogelijkheden om moeder te zijn van een kind. Moeder is kortgezegd de vrouw:

  1. uit wie het kind geboren is;
  2. die op het tijdstip van de geboorte van het kind, getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de vrouw uit wie het kind geboren is*;
  3. die het kind geadopteerd heeft;
  4. die het kind erkend heeft;
  5. die door een rechter als moeder van het kind is aangewezen (gerechtelijke vaststelling).

 

Vader in de zin van de wet

Een man is wettelijk of juridisch vader als hij:

  1. op het moment van de geboorte van het kind met de moeder uit wie het kind geboren is, getrouwd is of met haar een geregistreerd partnerschap** heeft;
  2. het kind heeft geadopteerd;
  3. het kind heeft erkend;
  4. door de rechter als vader is aangewezen.

Eén juridisch ouder

Het is dus mogelijk dat je als man en vrouw samenwoont en samen kinderen krijgt, dat de man wel de biologische vader is maar niet de juridische. In dat geval hebben de kinderen op basis van de wet maar één ouder, namelijk hun moeder. Pas na erkenning van de kinderen of gerechtelijke vaststelling van het vaderschap door een rechter wordt ook de man ouder in de zin van de wet.

Belang van ouder zijn

Als juridisch ouder bestaat er een formele band tussen jou en je kind. Dit wordt de familierechterlijke betrekking genoemd. Dit houdt in dat jouw kind juridisch gezien van jou afstamt en dus ook automatisch van jou erft (tenzij hiervan bij testament wordt afgeweken). Verder ben je als ouder verplicht om je kind financieel te onderhouden totdat hij of zij 21 jaar is.

Ouderschap en gezag

Juridisch ouder zijn betekent nog niet dat je ook gezag hebt over je kind. Gezag gaat over beslissingen waar je kind woont, naar welke school het gaat, welke medische behandeling het wel of niet krijgt, het beheer van de financiën van je kind, het aanvragen van een ID-bewijs enzovoorts. Hoe u gezag over uw kind verkrijgt, schrijf ik een andere keer.

Tot slot

Wilt u weten of u juridisch de vader bent van uw kinderen? Of uw kinderen twee juridische ouders hebben, hoe u uw kind kunt erkennen of het vaderschap kunt laten vaststellen? Of heeft u vragen over wie het gezag heeft over de kinderen bijvoorbeeld als de andere ouder geen toestemming geeft voor het aanvragen van een paspoort, inschrijving op een school, verhuizing of een verblijf van de kinderen in het buitenland? Bel of mail mij gerust. Ik ben telefonisch te bereiken op telefoonnummer (0578) 690080 en via het e-mailadres whboer@bvs-advocaten.nl.

Wilma Boer

www.bvs-advocaten.nl

 

*          hiervoor gelden nog aanvullende voorwaarden.

**        mits het kind na 01/04/2014 geboren is. Is het kind vóór 01/04/2014 geboren dan dient het kind ook door de geregistreerd partner te worden erkend of dient het vaderschap door de rechter te worden vastgesteld.