Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten

Maand van de Letselschade d.d. 10 oktober 2017; “Schade veroorzaakt door een dier”

Deze column is geschreven door mr. L.C. (Laura) Faber en mr. J.L. (Linda) van Schoonhoven. Linda en Laura zijn gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht en het letselschaderecht.

Oktober is door Boer & Van Schoonhoven advocaten uitgeroepen tot ‘Maand van de Letselschade’. Als één van de weinige kantoren op de Noord Veluwe is Boer & Van Schoonhoven gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht en letselschade. In oktober besteden we hier extra aandacht aan en schrijven we wekelijks over uiteenlopende letselschade-onderwerpen. Maar u heeft vast ook vragen over aansprakelijkheid en letselschade. Daarom houden we deze maand elke dinsdag een geheel vrijblijvend spreekuur.

 “Als een dier schade veroorzaakt, wie is dan aansprakelijk?”

Val van een lespaard

Mevrouw Jansen heeft al jaren de wens om op paardrijles te gaan. Op 23 april heeft ze eindelijk haar eerste les bij Manege Paard & Pony. Het noodlot slaat echter toe. Het lespaard begint tijdens de rijles plotseling te bokken, neemt een draf, gaat in galop en maakt een scherpe bocht. Mevrouw Jansen valt hierdoor van het paard en breekt haar rug. Ook loopt ze, ondanks dat ze een cap draagt, ernstig hersenletsel op. Als gevolg van het ongeval raakt mevrouw Jansen (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt. Ze moet wekelijks voor haar klachten naar de fysiotherapeut, en heeft hulp nodig in de huishouding en bij haar eigen administratie. De schade bestaat dus uit medische kosten, reiskosten, kosten voor huishoudelijke hulp en begeleiding, en haar inkomen is fors gedaald.

wat staat er in de wet?

In de wet staat dat de eigenaar van een dier dat schade veroorzaakt, aansprakelijk is voor deze schade. Omdat dieren onberekenbaar zijn, is de eigenaar eigenlijk altijd aansprakelijk, op een enkele uitzondering na: er moet wel sprake zijn van schade als gevolg van de eigen energie van het dier. Stel dat mevrouw Jansen het paard de instructie had gegeven te galopperen en ze valt er vervolgens af, dan hoeft de eigenaar niet aansprakelijk te zijn. Het paard deed immers wat er van hem of haar gevraagd werd.

Het kan zijn dat niet alle schade vergoed hoeft te worden. Bijvoorbeeld bij een val van een paard. In die gevallen overweegt de rechter regelmatig dat iemand willens en wetens een risico heeft genomen door zelf op het paard te gaan zitten. In dit geval stelt mevrouw Jansen de manege aansprakelijk, de eigenaar van het paard.

starten deelgeschilprocedure

De aansprakelijkheidsverzekeraar van Manege Paard & Pony vindt niet dat de manege aansprakelijk is en weigert de schade te vergoeden. Ondanks allerlei getuigenverklaringen waaruit blijkt dat het paard uit het niets begon te bokken.

Mevrouw Jansen wendt zich daarom tot een letselschadeadvocaat en die adviseert een deelgeschilprocedure te starten, een speciale korte procedure voor letselschadezaken. Aan de rechter wordt dan één vraag voorgelegd. In dit geval: is Manege Paard & Pony aansprakelijk voor de schade? Als de rechter vindt dat Manege Paard & Pony aansprakelijk is, kunnen partijen met elkaar in overleg over de hoogte van de schade. Dat kan dan buiten de rechter om. Ook bij het overleg over de hoogte van de schade heeft mevrouw Jansen recht op juridische bijstand van een letselschadeadvocaat. Als de aansprakelijkheid is erkend zal Manege Paard & Pony alle kosten van de letselschadeadvocaat moeten vergoeden.

Boer & Van Schoonhoven kan en mag als letselschadeadvocaat meer dan een letselschaderegelaar, een jurist of een belangenbehartiger van uw rechtsbijstandsverzekeraar. Zo mogen wij bijvoorbeeld een deelgeschilprocedure starten. Hebt u hierover vragen? Maak dan vrijblijvend een afspraak tijdens ons letselschadespreekuur.

Spreekuur

In oktober houden wij elke dinsdag van 16.30 tot 19.30 uur spreekuur voor letselschadevragen. Heeft u vragen? Maak dan een geheel vrijblijvende afspraak met ons secretariaat. Ons telefoonnummer: 0578 – 690080. Mailen mag natuurlijk ook: info@bvs-advocaten.nl.