Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten

Column Schaapskooi 17 april 2018; Strafbaar door plaatsen bericht op Facebook

Deze column is geschreven door mr. L.C. (Laura) Faber, advocaat bij Boer & Van Schoonhoven advocaten in Heerde.

Strafbaar door plaatsen bericht op Facebook

Joep Oord heeft in februari 2018 de allernieuwste keukenmachine van het merk ‘de beste keukenmachines’ gekocht bij Keukens B.V. Hij kan nu de lekkerste taarten bakken. Tot overmaat van ramp vertoont de keukenmachine al na één week gebreken en na twee weken doet de machine helemaal niets meer. Joep neemt direct telefonisch contact op met Keukens B.V. en doet zijn verhaal. De telefoniste van Keukens B.V. belooft de melding bij haar manager neer te leggen en Joep zo spoedig mogelijk terug te bellen. Joep wordt echter niet teruggebeld. Ook na het versturen van meerdere e-mails en een brief blijft het stil. Keukens B.V. laat op geen enkele manier iets van zich horen.

Joep voelt zich belazerd. Keukens B.V. laat hem in de kou staan. Uit pure frustratie plaatst Joep een bericht op zijn Facebookpagina waarin hij zijn onvrede uit over Keukens B.V. Hij schrijft onder andere dat Keukens B.V. haar beloftes niet nakomt en hij roept het bedrijf op om nu eindelijk eens te reageren. Verder raadt hij mensen af om keukengerei bij Keukens B.V. te kopen en hij noemt Keukens B.V. ook oplichters. Keukens B.V. raakt op de hoogte van het Facebookbericht en besluit aangifte tegen Joep te doen. Volgens Keukens B.V. heeft Joep de eer en goede naam van het bedrijf geschaad en is er sprake van smaad.

smaadschrift

In de wet is smaadschrift strafbaar gesteld. Smaadschrift houdt in dat de eer of goede naam van iemand wordt aangetast. Het begrip ‘eer’ heeft betrekking op het respect dat een persoon toekomt en de term ‘goede naam’ de reputatie die men in het dagelijkse leven geniet. De reputatie moet publiekelijk worden geschaad of aangetast. Er moet zogenaamd ruchtbaarheid aan worden gegeven. Onder het geven van ruchtbaarheid kan ook het plaatsen van een bericht op Facebook vallen. Joep heeft op Facebook 350 ‘vrienden’. Zijn bericht was voor al zijn ‘vrienden’ te lezen. Hiermee is de ruchtbaarheid gegeven.

De officier van justitie van het Openbaar Ministerie besluit Joep strafrechtelijk te vervolgen. Hij vindt dat Joep door het plaatsen van het bericht op Facebook de goede naam van Keukens B.V. heeft geschaad.

verweer Joep Oord

Naar het oordeel van Joep moet hij worden vrijgesproken, omdat hij niet opzettelijk de eer en/of goede naam van Keukens B.V. heeft willen aantasten. Opzet is echter wel een vereiste om tot een bewezenverklaring van smaadschrift te kunnen komen. Joep heeft het bericht op Facebook geplaatst, omdat hij ten einde raad was. Niet om de eer en/of goede naam van Keukens B.V. aan te tasten. Voor Joep was het onmogelijk om met Keukens B.V. in contact te komen. Hij heeft Keukens B.V. gemaild, geschreven en gebeld. Keukens B.V. heeft niet gereageerd. De reden van Keukens B.V. is Joep onbekend.

oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat Joep zich schuldig heeft gemaakt aan smaadschrift. Het door Joep geplaatste bericht heeft de eer en/of goede naam van Keukens B.V. aangetast, met name doordat hij ze van oplichting beticht. Ook is het bericht ter kennis van het publiek gebracht door het te plaatsen op Facebook. De rechtbank begrijpt dat Joep zich ongehoord voelt, maar het plaatsen van een bericht op Facebook is niet de juiste manier om het geschil tussen hem en Keukens B.V. op te lossen.

Heeft u een vraag?

Uit het bovenstaande blijkt dat het plaatsen van berichten op Facebook of internet niet altijd zonder risico’s is. Denk hierbij ook aan het plaatsen van negatieve berichten over een (ex-)werkgever, een ex-partner of over anderen waar u een geschil mee heeft. Wees ervan bewust dat dergelijke berichten strafbaar kunnen zijn. Hebt u hierover vragen of wordt u strafrechtelijk vervolgd wegens smaad?
Bel (0578 – 690080) of mail (lfaber@bvs-advocaten.nl) mij gerust.

Laura Faber

www.bvs-advocaten.nl