Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten

(Getuigen)bewijs bij een letselschadezaak van het grootste belang

Tweewekelijks schrijven Boer & Van Schoonhoven advocaten, Feijen & De Vries Notarissen, PM Belastingadviseurs en Veldhuis Advies een column waarin zij ingaan op specifieke financiële en juridische zaken. Deze column is geschreven door mr. J.L. (Linda) van Schoonhoven, advocaat bij Boer & Van Schoonhoven advocaten in Heerde. Linda is gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht en letselschaderecht, en LSA- en ASP-advocaat.

(Getuigen)bewijs bij een letselschadezaak van het grootste belang

Bij een verkeersongeval, een arbeidsongeval of een andere schade-scheppende-gebeurtenis moet degene die (letsel)schade heeft geleden vaak bewijzen dat het is gegaan zoals het is gegaan. De hoofdregel in ons burgerlijk wetboek is dat degene die iets stelt, ook de juistheid van zijn stelling moet bewijzen. Oftewel “wie stelt, bewijst”.

Onze wet staat allerlei verschillende bewijsmiddelen toe. Denk aan schriftelijke bewijsmiddelen (bijvoorbeeld overeenkomsten, akten, bonnen, foto’s etc.) maar ook getuigenverklaringen, bewijs door middel van deskundigen, filmpjes etc.

In mijn letselschadepraktijk zie ik regelmatig dat de aansprakelijkheid niet bewezen kan worden omdat er bewijs ontbreekt. We starten in dat geval vaak een getuigenverhoor bij de rechtbank, maar dat kost veel tijd met een onzeker resultaat. Daarom is het van belang dat direct na een ongeval gegevens van getuigen worden genoteerd en foto’s en/of een filmpje van de situatie ter plaatse wordt gemaakt. Vaak wordt dat in alle hectiek vergeten.

Inhoud getuigenverklaring
De getuigenverklaring bij een aanrijding of ongeval hoeft niet veel meer te zijn dan een vel papier met daarop enkele gegevens. De getuige -iemand die het ongeval heeft zien gebeuren- dient in ieder geval de volgende gegevens te noteren:

  • Naam;
  • Adres;
  • Telefoonnummer;
  • De datum en het tijdstip waarop het ongeval plaatsvond;
  • Een beschrijving van het ongeval, met eventueel een situatieschets;
  • Een beschrijving van de weersomstandigheden (regende het, was donker, etc?)
  • De datum waarop de verklaring is opgesteld en een handtekening van de getuige.

Hoe eerder een verklaring wordt opgesteld, hoe beter. De getuige zal zich dan de details nog het beste herinneren. Ook wordt doorgaans meer waarde gehecht aan getuigenverklaring die kort na het ongeval is opgesteld, dan een getuigenverklaring die jaren daarna is gegeven.

Wie mag een verklaring afleggen?
Iedereen die het ongeval heeft waargenomen kan een verklaring afleggen. Dat kan een voorbijganger zijn, een inzittende van een auto, uzelf, een omstander etc. De meeste waarde wordt gehecht aan een verklaring van een onafhankelijke getuige. Verklaringen van familieleden en vrienden hebben vaak minder bewijskracht, maar zijn desalniettemin van belang.

Kortom,
Zorg dus dat u na een aanrijding of ongeval eerst de contactgegevens van eventuele getuigen veilig stelt. Maak foto’s en/of een filmpje van de situatie ter plaatse. Zoekt u toch getuigen dan is social media vaak een goed middel om getuigen te vinden. De politie doet dat vaak ook.

Advies en overleg
Ik zal u helpen het bewijs te verzamelen dat nodig is om uw vordering te onderbouwen. We gaan samen bekijken welk bewijs nodig is en hoe we dat kunnen verzamelen.

Vragen?
Heeft u vragen over dit onderwerp? Bel mij gerust vrijblijvend op telefoonnummer (0578) 69 00 80. Mailen mag natuurlijk ook: jlvanschoonhoven@bvs-advocaten.nl.

Linda van Schoonhoven

www.bvs-advocaten.nl

Kijk voor meer columns van Boer & Van Schoonhoven advocaten op www.bvs-advocaten.nl.