Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten

Maand van de Letselschade – column 1: Een letselschadeadvocaat duur?

 

 

Op het moment dat u te maken krijgt met letselschade en daarbij hulp nodig hebt om uw schade te verhalen zijn er talloze schaderegelingsbureaus, advocatenkantoren of uw rechtsbijstandsverzekeraar die u daarbij kunnen helpen. De meesten van u denken dat een gespecialiseerde letselschadeadvocaat veel duurder is dan een jurist of uw rechtsbijstandsverzekeraar. Maar klopt dit wel? En, wat is het voordeel van een letselschade-advocaat in plaats van een jurist of rechtsbijstandsverzekeraar?

 

Als aansprakelijkheid is erkend kost een letselschade-advocaat u in de meeste gevallen niets

Op het moment dat de aansprakelijkheid jegens u is erkend dan moet de aansprakelijke partij (meestal een verzekeraar) alle kosten die u hebt moeten maken of nog gaat maken als gevolg van het ongeval, aan u vergoeden.

Dat geldt óók voor de kosten van rechtsbijstand, dat staat zo in de wet. Zonder ongeval zou u immers ook geen rechtsbijstand nodig hebben gehad zodat deze kosten kunnen worden gezien als extra kosten als gevolg van het ongeval. Kortom, de kosten van uw letselschade-advocaat moeten dus worden dus betaald door de aansprakelijke verzekeraar.

De voorwaarde is wel dat de gemaakte buitengerechtelijke kosten redelijk moeten zijn. Het is algemeen aanvaard dat het redelijk is om een letselschade-advocaat in te schakelen. Ook de aard en de omvang van de werkzaamheden moet redelijk zijn. De letselschade-advocaat houdt dat goed in de gaten.

Een letselschade-advocaat kost u in de meeste gevallen dus helemaal niets!

Sterker nog, een goede letselschadebelangenbehartiger zal dus ook nooit een no-cure-no-pay afspraak met u maken als de verzekeraar uw schade vergoedt. Immers de kosten van uw belangenbehartiger moeten door de aansprakelijke verzekeraar worden betaald en u bent dief van uw eigen portemonnee als u daarnaast ook een percentage van uw schade aan uw belangenbehartiger moet betalen.

 

Voordelen van inschakeling van een advocaat

Maar wat is nu dan het verschil tussen een letselschadejurist en een letselschadeadvocaat? Het belangrijkste verschil is dat de letselschadeadvocaat voor u kan procederen bij de rechtbank terwijl de jurist dat doorgaans niet kan. Als u uw zaak meteen bij een letselschadeadvocaat onderbrengt dan voorkomt u dat uw zaak op een later moment alsnog door een advocaat moet worden overgenomen. Veel schaderegelingsbureaus hebben namelijk vaak juristen en geen advocaten in dienst en kunnen dus niet voor u procederen.

Procederen kan bijvoorbeeld nodig zijn omdat de verzekeraar de aansprakelijkheid niet erkent zodat u achterblijft met al uw kosten. Maar ook als de aansprakelijke verzekeraar slechts een deel van uw schade wilt vergoeden en de lopende onderhandelingen vastlopen, waardoor de enige oplossing de stap naar de rechter is. De spreekwoordelijke ‘vuist op de tafel’ van een advocaat betekent meer dan die van een jurist.

 

Altijd up-to-date kennis en kwaliteit

De advocaten van Boer & van Schoonhoven advocaten zijn volledig gespecialiseerd in letselschade.  Wij hebben een gespecialiseerde letselschadeopleiding gevolgd of worden daartoe opgeleid. Wij zijn verplicht jaarlijks bijscholing te volgen op het gebied van letselschade. Linda van Schoonhoven is al 20 jaar letselschade-advocaat en lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA).

Ook zijn wij lid van de Nederlandse Orde van Advocaten waardoor wij ons aan de geldende beroepsregels moeten houden. Dit betekent dat voor ons advocaten het onafhankelijk, deskundig en volstrekt partijdig bijstaan van een cliënt altijd voorop staat!

 

Spreekuur

Oktober is door Boer & Van Schoonhoven advocaten uitgeroepen tot ‘Maand van de Letselschade’. Dan houden wij elke woensdag van 16.30 tot 19.30 uur spreekuur voor letselschadevragen. Heeft u vragen? Maak dan een geheel vrijblijvende afspraak via ons secretariaat. In verband met de coronacrisis hebben wij gepaste voorzorgsmaatregelen genomen om u veilig bij ons op kantoor te kunnen ontvangen. Uiteraard is het ook mogelijk om u via beeldbellen te woord te staan. Ons telefoonnummer: 0578 – 690080. Mailen mag natuurlijk ook: info@bvs-advocaten.nl.