Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten

Maand van de letselschade – column 2: Hoe wordt letselschade begroot?

 

Soorten schade

Als de aansprakelijkheid is erkend dan is de volgende stap om de schade van de benadeelde te gaan bepalen. De schade wordt bepaald door het letsel dat de benadeelde heeft opgelopen. Denk bijvoorbeeld aan hersenletsel, een gebroken been of ander letsel.

De schade bestaat uit materiële schade. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Medische kosten;
  • Reiskosten;
  • Vergoeding voor huishoudelijke hulp en begeleiding;
  • Vergoeding voor het gederfde inkomen;
  • Vergoeding voor hulp bij onderhoud van het huis en de tuin;
  • Rente etc.

Naast materiële schade bestaat de schade van een benadeelde ook uit immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd. Dit is een vergoeding voor de door de benadeelde geleden pijn, verdriet, het feit dat er allerlei medische behandelingen moeten worden ondergaan, dat de benadeelde niet meer alles kan, zijn of haar werk verliest, zijn of haar sociale leven verandert etc.

 

Begroten van de schade

Dat gebeurt door twee situaties met elkaar te vergelijken: de situatie zónder ongeval met de situatie mét ongeval. Ter verduidelijking onderstaande grafiek.

De blauwe, bovenste lijn vertegenwoordigt de situatie zónder ongeval; Dus hoe zou het leven, bijvoorbeeld de carrière, van de benadeelde zijn gelopen als het ongeval niet zou zijn gebeurd? Dit is een volledig fictieve situatie die de benadeelde aannemelijk moet maken. Keihard bewijs is niet nodig. Immers de benadeelde kan deze situatie niet meer bewijzen juist door het ongeval dat hem of haar is overkomen. De rode onderste lijn vertegenwoordigt de situatie mét ongeval, dat is de daadwerkelijke levensloop van de benadeelde.

Het verschil tussen de bovenste blauwe lijn en de onderste rode lijn, is dus de schade die de aansprakelijke partij moet vergoeden. De vraag die u zich hierbij moet stellen is: “Zou ik deze kosten/hulp/schade ook gehad hebben in de situatie zónder ongeval?” Als antwoord daarop ‘nee’ is, is het schade. Als het antwoord daarop ja is, is het geen schade.

Het begroten van schade is specialistisch werk. Doordat de situatie zonder ongeval volledig fictief is, is hierover vaak discussie met de aansprakelijke partij. Wij kunnen u daarbij helpen!

 

Spreekuur

In oktober houden wij met ingang van 6 oktober, elke woensdag van 16.30 tot 19.30 uur spreekuur voor letselschadevragen. Heeft u vragen? Maak dan een geheel vrijblijvende afspraak met ons secretariaat. Ons telefoonnummer: 0578 – 69 00 80. Mailen mag natuurlijk ook: info@bvs-advocaten.nl.