Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten

Maand van de letselschade – column 4: Letselschade na een ski-ongeval

 

 

Velen van ons hopen deze winter weer af te reizen naar één van de Europese wintersportgebieden. Stel uraakt betrokken bij een ski-ongeval en loopt daarbij letsel op. Hoe zit het eigenlijk met de aansprakelijkheid bij een ski-ongeluk op de piste? Kunt u dan uw schade verhalen? Bij wie? En welk recht is dan toepassing nu een ski-ongeval doorgaans in het buitenland plaatsvindt?

 

Gedragsregels piste

De regels die op de skipiste gelden, zijn vastgesteld door de Fédération Internationale de Ski (FIS). De 10 gedragsregels luiden:

  1. Rekening houden met anderen, berokken een ander geen schade
  2. Beheersen van snelheid en skistijl: Iedere skiër moet te allen tijde op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden, alsook aan de drukte op de piste.
  3. Keuze van het spoor; de van achteren komende skiër moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt.
  4. Inhalen: Inhalen mag van boven of van beneden en van rechts of van links, mits op zodanige afstand dat de ingehaalde op geen enkele wijze in zijn bewegingen wordt belemmerd.
  5. Invoegen en weer verder skiën: Iedere skiër die zich (weer) op een piste wil begeven of na een stop verder wil skiën, moet zich ervan vergewissen dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen.
  6. Smalle plaatsen: Iedere skiër moet vermijden om zich zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Een ten val gekomen skiër dient een dergelijke plek zo snel mogelijk weer vrij te maken.
  7. Klimmen en lopen: Een skiër die klimt of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen.
  8. Letten op tekens: Iedere skiër dient de markeringen en de borden in acht te nemen.
  9. Verlenen van hulp: Bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen.
  10. Legitimatieplicht: Iedereen, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij een ongeval zijn identiteit bekendmaken.

 

Welk recht is van toepassing bij een ski-ongeval in het buitenland?

Als hoofdregel geldt dat het recht van toepassing is van het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden. Dus als het ski-ongeval in Oostenrijk heeft plaatsgevonden, dan is het Oostenrijkse recht van toepassing. Op deze regel bestaat een uitzondering  wanneer er twee of meer Nederlanders bij het ski-ongeval zijn betrokken die in Nederland woonachtig zijn. Er is dan een nauwere band met Nederland en dan kan Nederlands recht dus van toepassing zijn.

 

Aansprakelijkheid

Voor aansprakelijkheid naar Nederlands recht moet er sprake zijn van onrechtmatig handelen. De Nederlandse rechter heeft bepaald dat de FIS-regels ook voor Nederlandse deelnemers van de skisport gelden. Een skiër of snowboarder die zich niet aan de FIS-regels houdt en een ongeval veroorzaakt, kan voor de financiële gevolgen aansprakelijk worden gesteld. Uiteraard spelen daarbij nog allerlei factoren een rol, zoals de weersomstandigheden, de conditie van de sneeuw en de piste en de ervaring van de betrokkenen.

Hebt u hierover vragen? Stellen kan altijd! Ook al is een ander recht van toepassing dan kunnen wij u helpen bij het vinden van een goede buitenlandse letselschadeadvocaat en kunnen wij u in dit proces begeleiden.

 

Spreekuur

In oktober houden wij met ingang van 6 oktober, elke woensdag van 16.30 tot 19.30 uur spreekuur voor letselschadevragen. Heeft u vragen? Maak dan een geheel vrijblijvende afspraak met ons secretariaat. Ons telefoonnummer: 0578 – 69 00 80. Mailen mag natuurlijk ook: info@bvs-advocaten.nl.