Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten

Column Schaapskooi februari 2022; Smartengeld

Tweewekelijks schrijven Boer & Van Schoonhoven advocaten, Feijen & De Vries Notarissen en PM Belastingadviseurs een column waarin zij ingaan op specifieke financiële en juridische zaken. Deze column is geschreven door mr. C.C.A (Lotte) Middelhuis, advocaat bij Boer & Van Schoonhoven advocaten in Heerde. Lotte is letselschadeadvocaat en gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht en letselschaderecht.

 

Wat is smartengeld?

Smartengeld, ook wel immateriële schade genoemd, is een schadevergoeding voor veroorzaakt verdriet of pijn en gederfde levensvreugde. Ook kan aanspraak worden gemaakt op deze vergoeding als er sprake is van aantasting van bijvoorbeeld de eer of goede naam en in nog een aantal andere gevallen zoals inbreuk op privacy.

 

Wanneer heb ik recht op smartengeld?

U hebt recht op smartengeld als iemand anders aansprakelijk is voor het veroorzaken van uw letsel en/of uw verdriet.

 

Waarvoor is smartengeld bedoeld?

Smartengeld is bedoeld als vergoeding voor de afname van uw kwaliteit van leven als gevolg van een ongeval of medische fout. Bijvoorbeeld als sprake is van:

  • het constant hebben van pijn;
  • het niet meer kunnen verrichten van uw werkzaamheden, waardoor u een andere baan moet zoeken;
  • het helemaal niet meer kunnen verrichten van werkzaamheden;
  • ontsierende littekens;
  • leven in angst;
  • het hebben van herbelevingen;
  • het niet meer kunnen uitoefenen van uw hobby’s;
  • beperking van uw sociale leven;
  • et cetera.

 

Hoe hoog is de smartengeldvergoeding?

Het is heel moeilijk om een bedrag te koppelen aan uw verdriet en pijn. Uw verdriet en pijn zijn namelijk onmogelijk in geld uit te drukken. Hoe veel smartengeld u krijgt is daarnaast afhankelijk van veel verschillende individuele factoren zoals de ernst van het ongeval, de ernst van uw letsel, en de gevolgen die het ongeval voor u heeft. Van belang is ook in welke mate u wordt beperkt door uw klachten, welke medische behandelingen u nog moet ondergaan en andere persoonlijke gevolgen.

 

Hoogste bedrag aan smartengeld in Nederland

De rechtbank Rotterdam heeft op 24 december 2020 het hoogste bedrag aan smartengeld in Nederland tot nu toe toegewezen, namelijk een bedrag van € 350.000,00 Het ging in die zaak om een zeer ernstige mishandeling waarbij de dader het slachtoffer thuis heeft opgezocht en zo erg heeft mishandeld dat het slachtoffer een hersenbloeding kreeg en in coma raakte.

Het slachtoffer is daarop gewond achtergelaten en werd pas de volgende ochtend gevonden. Als het slachtoffer eerder hulp had gehad dan had de hersenbloeding voorkomen kunnen worden. Bovendien heeft het slachtoffer ernstig hersenletsel opgelopen en zal hij de rest van zijn leven afhankelijk zijn van intensieve verzorging.

 

Vragen?

Het berekenen van smartengeld is specialistisch werk. Bent u benieuwd naar de hoogte van uw smartengeldvergoeding? Neem dan contact op met Lotte Middelhuis. Zij helpt u graag verder. Zij is telefonisch te bereiken op telefoonnummer (0578) 69 00 80 of per e-mail via ccamiddelhuis@bvs-advocaten.nl