Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten

Column Schaapskooi mei 2022; Cowboys in de letselschademarkt

Tweewekelijks schrijven Boer & Van Schoonhoven advocaten, Feijen & De Vries Notarissen, PM Belastingadviseurs een column waarin zij ingaan op specifieke financiële en juridische zaken. Deze column is geschreven door mr. J.L. (Linda) van Schoonhoven, advocaat bij Boer & Van Schoonhoven advocaten in Heerde. Linda is gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht en letselschaderecht, en LSA- en ASP-advocaat.

 

Wees gewaarschuwd voor ‘Cowboys’ in de letselschademarkt

Begin 2021 werd een letselschadespecialist uit Enschede veroordeeld tot 14 maanden celstraf omdat hij documenten in een letselschadezaak had vervalst en omdat hij schadevergoedingen die bedoeld waren voor zijn cliënten, had verduisterd.

Het zal je belangenbehartiger maar zijn! Het slachtoffer wordt in een uiterst kwetsbare periode in zijn leven, nog een keer slachtoffer van een ‘letselschadespecialist’ die niet jouw belang voorop heeft staan, maar eigen gewin.

Helaas zien we dit soort ‘cowboys’ met enige regelmaat, bijvoorbeeld als wij een letselschadezaak  overnemen. Wij zien dan dat er een ‘no cure no pay’ afspraak is gemaakt, waarbij het slachtoffer een percentage van zijn schade aan de belangenbehartiger moet betalen. Dat is helemaal niet nodig als de aansprakelijkheid door de verzekeraar is erkend. De desbetreffende belangenbehartiger vangt dan 2 keer; 1 keer van de verzekeraar die zijn kosten op grond van de wet moet betalen en 1 keer van het slachtoffer die een percentage van zijn schade afstaat. Ik noem dat diefstal.

 

Iedereen mag zich letselschadespecialist, -expert of zelfs -jurist noemen

In de letselschademarkt kan iedereen een bord op de muur met ‘letselschadespecialist of -expert, of jurist’ spijkeren. Het is een vrij beroep en niemand die controleert of daarvoor wel een opleiding is gevolgd en of er ook daadwerkelijk kwaliteit wordt geleverd. Hierop is geen enkele vorm van toezicht. Als ik een letselschadezaak overneem dan valt mij op dat de cliënt vaak ook nog in de veronderstelling was dat hij of zij door een letselschadeadvocaat werd bijgestaan. Dat blijkt vaak niet het geval.

Het gevolg is dat slachtoffers niet goed geholpen worden bij het verhalen van hun letselschade. Als een belangbehartiger geen letselschadeopleiding heeft gevolgd dan weet hij immers ook niet wat mogelijk is om te vorderen en wanneer de rechter moet worden gevraagd te oordelen over een schade. Als automonteur, elektromonteur, bouwvakker, timmerman, zorgverlener, arts etc. volg je immers ook een opleiding.

 

Letselschade advocaten moeten aan allerlei kwaliteitseisen voldoen

Letselschadeadvocaten staan onder toezicht van de Nederlandse Orde van Advocaten en zijn tuchtrechtelijk aan te spreken voor wandaden. Letselschadeadvocaten zijn vaak ook lid van een specialistenvereniging zoals de LSA (www.lsa.nl) en de ASP (www.asp-advocaten.nl). Om hiervan lid te kunnen worden en blijven heeft de advocaat naast de advocatenopleiding ook een letselschade specialisatieopleiding gevolgd en moet je aan allerlei kwaliteitseisen voldoen. Daarop wordt wel toezicht uitgeoefend.

 

Wat te doen als je twijfelt?

Controleer of uw letselschadebelangenbehartiger lid is van een specialisatievereniging en onder enige vorm van toezicht valt.

 

Vragen?

Heeft u vragen over dit onderwerp? Bel Linda van Schoonhoven gerust vrijblijvend op telefoonnummer (0578) 69 00 80. Mailen mag natuurlijk ook: jlvanschoonhoven@bvs-advocaten.nl